Orrsövényferdülés (Septumdeviatio)

Betegség leírása:
Az orrsövény porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez, amely az orrüreg középvonalában válaszfalat alkot a jobb és a bal oldali orrüreg között. A fejlődés során azonban a csontos és a porcos orrsövény különböző mértékben növekszik, ennek következtében pedig a két rész találkozásánál gyakran alakulnak ki különböző fokú elferdülések. 

Amennyiben a középvonaltól való eltérés valamelyik irányba jelentős, az egyik orr fél szűkebb, a másik tágabb lesz. Az alábbi ábrán látható "S" alakú ferdülés mindkét orr felet egyaránt szűkíti, akadályozva légzésnél a levegő szabad áramlását.

Kismértékű orrsövényferdülés rendszerint nem okoz panaszokat. Az orrüreget lényegesen szűkítő ferdülések viszont akadályozzák az orrlégzést, ami nem csupán kellemetlen következmény, de számos más betegség előidézője is lehet. 

Tünetek:
orrdugulás, orrfolyás, szaglászavar, homloktáji fejfájás,  szájlégzés, duzzadt orrkagylók és orrnyálkahártya, horkolás,elhúzódó és visszatérő nátha vagy arcüreggyulladás

Szövődmények:
fülkürthurut, középfülgyulladás, heveny orr-garatgyulladás, arcüreggyulladás, garatgyulladás,alvási apnoe.

Mivel orrsövényferdülés esetén nehezítetté válik az arcüreg szellőzése, gyakoribbá válik az arcüreggyulladás, illetve gyakoribb a középfülgyulladás kialakulása is. A normális, orron át történő légzés akadályozottsága miatt előtérbe kerül a szájlégzés, ez pedig garat- és gégehurutra, valamint alsó légúti fertőzésekre hajlamosít. Az orrsövény ferdesége olykor az orr külső alakján is látható, lehet az egész orr tengelye ferde, máskor a sövény alsó éle valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenik.

Kezelése:
Kizárólag műtéti. 

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!