Orrpolyp

Betegség leírása:
az orrpolip az orr nyálkahártyájának krónikus gyulladása eredményeképpen kialakuló jóindulatú, egyre növekvő duzzanata. Ebben szerepet játszik a levegő fokozott szennyezettsége, az allergiát okozó allergének, az örökletes és helyi faktorok, a tüdőasztma és egyes allergiáért felelős gombafajok. A lakosság mintegy 2%-a szenved ebben a betegségben. A nyálkahártya túlburjánzás beterjed az orrmelléküregekből az orrüregbe, majd folyamatosan növekedve, fokozatosan kitölti azt. 


Tünetek:
Teltségérzés az orrban, orrfolyás, orrgarati váladékcsorgás, szájszárazság, fülpanaszok, szaglászavar, horkolás, nyitott száj. Az orrüregben a levegő áramlásának mechanikus gátoltsága miatt nehezített orrlégzés alakul ki, ennek következtében a szájon át történő légzés kerül előtérbe, ezért az orr nyálkahártya mellett a torok és a garat nyálkahártyája is kiszárad, gyakrabban alakul ki torokgyulladás.  Ahogyan az orrpolip növekszik, úgy ezek a panaszok is fokozódnak.
 Az orrpolip lehet egy- vagy kétoldali, kitölthet egy vagy több orrjáratot, az orrbemenetet, és beterjedhet az orrgaratba, a rostasejtekbe és a melléküregekbe is. A polipok elzárják az arcüregek, a homloküreg kivezető nyílásait is a rostasejtekével egyetemben.

Szövődmények:
felső-,és alsólégúti fertőzések,orrmelléküreg gyulladások, garatgyulladás, idült bronchitis, asthma.

Kezelése:
szteroidos orrspray, antihisztamin, műtét

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!