Nátha (Rhinitis acuta, rhinitis chronica)

Betegség leírása:
a betegség az orr nyálkahártyájának  vírusos vagy bakteriális gyulladása. A legtöbb problémát a gyermek-közösségekben terjedő, agresszív kórokozókkal történő fertőződés okozza. Gyermekkorban az elhúzódó nátha szövődményeket okoz, és további fertőzőforrást jelent. A betegséget fenntartó ördögi kör megszakítása komplex kezelést igényel.

Betegség lefolyása:
Hirtelen kezdődik, kétoldali orrfolyást okoz gyorsan kialakuló lázzal  vagy csak hőemelkedéssel. Gyengeségérzés, levertség, fejfájás, rossz közérzet társulhat hozzá. Gyermekeken és csecsemőkön étkezési és etetési nehézségeket is okozhat, mivel a csecsemők elsődleges orrlégzők. Kezelésében nagyon fontos az orr átjárhatóságának biztosítása, az orrnyálkahártya duzzanat orrcseppekkel vagy orrspraykkel való csökkentése, bő folyadékbevitel. Külön ki kell emelni az orrfújás és kisgyermekeknél az orrszívás fontosságát, mely a szövődmények elkerülésében elsődleges szerepet játszik.

Megelőzés:
őszi, tavaszi időben a helyiségek gyakori szellőztetése javasolt. Poros, szennyezett környezet lehetőség szerinti kerülése tanácsolt, valamint törekedjünk a lehetőség szerinti vitamindús táplálkozásra.

Tünetek:
borzongás, hőemelkedés, láz, elesettség, fáradékonyság, rossz közérzet, etetési nehézség, rossz lehelet, étvágytalanság, meleg, izzadt bőr,  orrdugulás, gégetáji fájdalom, orr szárazságérzése, orrdugulás, orrfolyás, orrhangzós beszéd, orrviszketés, szaglászavar, torokfájás, torokkaparás, torokköszörülés, torokszárazság,  tüsszögés, váladékcsorgás a garat felé, homloktáji tompa fejfájás, kipirult arc, orrnyílás bőre piros, színtelen váladék folyik az orrból, vörös, vérbő az orrnyálkahártya, száraz köhécselés.

Szövődmények:
fülkürthurut, középfülgyulladás, arcüreggyulladás hörghurut,  orrmandula megnagyobbodás, melléküreg gyulladás.

 

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!