Fülkürthurut

A fülkürt, vagy Eustach féle kürt, az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. A fülkürt jelentősége, hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és az orrgarat között, és minden nyeléskor kiegyenlíti a légnyomást a külső tér és a középfül, dobüreg között.
A heveny fülkürthurut, középfülhurut, tubahurut az orrüregből vagy orrgaratból a fülkürt nyálkahártyájára ráterjedő heveny gyulladás következtében fejlődik ki. A fülkürt  nyálkahártyájának gyulladása a fülkürt lumenének beszűküléséhez, illetőleg elzáródásához vezethet. Az orrlégzés zavara miatt a gyulladásos folyamat ráterjedhet a középfül nyálkahártyájára is.

Oka:
nátha, orrlégzési zavar, orrpolip,orrsövényferdülés (septum deviatio) az alsó orrkagylók megnagyobbodása, orrmandula gyulladás , allergia, orr idegentest. A fülkürt zavarát megfigyelhetjük például repülés közben, gyors magasságváltozáskor. A fel- és leszálláskor gyakran nyomó feszültséget és dugulást érzünk a füleinkben, ha nem tudtuk kiegyenlíteni a légnyomást. Ezt gyakori nyeléssel, cukorszopogatással, rágógumizással elkerülhető.
Gyermekeknél a fülkürt laposabb szöget zár be, ezért nehezebben nyílik meg, mint felnőttkorban. Gyermekkorban a fülkürt porc is lazább, ami szintén a fülkürt átjárhatóságát gátolja.

Tünetei:
füldugulás,fülpattogás,fülzúgás,halláscsökkenés, teltségérzés vagy nyomás a  fülben.

Szövődmények:
savós vagy gennyes középfülgyulladás

Kezelése:
a fülkürt átjárhatóságának helyreállítása

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!