Gégerák (gégekarcinóma, gégetumor)

Betegség leírása:
rosszindulatú daganat a gége területén. Ezen daganatok csak egy része az, amely érinti a hangszalagokat, a hangszalagokon kívüli gégerészeken is elhelyezkedhet daganatos elváltozás. A betegség 80%-ban a férfiakat sújtja.

Oka:
a fő okokat a rendszeres dohányzás és tömény alkoholtartalmú italok fogyasztása képezik. Egyes káros környezeti hatások, mint pl. az azbeszt, emelik a betegség kockázatát.

Tünetei:
a hangszalagok területén már viszonylag kis tumorok is tartós rekedtséget okoznak, ezért ezek többnyire korán felismerésre kerülnek. 2-3 hétnél tovább tartó rekedtség esetén tanácsos felkeresni gégész szakorvost.

A hangszalagok szintje alatti és feletti daganatok esetén a rekedtség a betegség viszonylag késői stádiumában jelentkezik csak, amikor a tumor növekedése folytán eléri a hangszalagok szintjét.

További tünetek, melyeknél gégedaganat lehetősége felmerül:
– idegentestérzés a torok területén
– ismeretlen eredetű nyelési zavar
– légszomj
– visszatérő köhögés
– ismeretlen eredetű torok-, és fülfájdalom
– indokolatlan testsúlycsökkenés
– térfoglaló folyamat a nyakon
 
Kezelése: a tumor nagyságától, elhelyezkedésétől, valamint a beteg általános állapotától függően többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A daganat műtéti eltávolítása, a sugárkezelés és a daganatgátló gyógyszeres (kemoterápiás) kezelés külön-külön, illetve kombinációban is alkalmazható.

 

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!