Külső hallójárat gyulladás (Otitis externa)

Betegség leírása: a betegség a külső hallójárat bőrének gyulladásos megbetegedése.

Miért alakul ki a hallójárat gyulladás?

Felnőttek és gyermekek esetében is gyakran előforduló fül-orr-gégészeti probléma lehet nyári időszakban a hallójárat gyulladás. Vannak emberek, akik hajlamosabbak lehetnek a hallójárat gyulladásos megbetegedésekre. A nyári kánikulában felmelegedett strandolásra alkalmas vizekben elszaporodhatnak olyan kórokozók, amelyek a hallójáratot borító bőr gyulladását okozhatják. Strandolás közben víz juthat a fülbe, amely ha hosszabb ideig a hallójáratban marad, akkor feláztathatja a bőr felszínét és ezáltal szabad utat engedhet a gombáknak, baktériumoknak. Gyakran fülpiszkálóval is megsérthetjük a hámréteget, ilyenkor még könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók. A gyulladást gyakran előzi meg enyhe viszketés, ezt követően váladék képződhet és a hallójárat is beszűkülhet, valamint heves, lüktető fájdalommal jár együtt. Gyakran kísérheti fülzúgás és halláscsökkenés a gyulladást.

Tünetek: a fül bejáratára nyomást gyakorolva  fájdalom jelentkezik, gennyes folyás indul a fülből, idegentestérzés van a fülben, fülbe sugárzó fájdalomra panaszkodik a beteg, fülkagyló húzására fokozódó fájdalom jelentkezik a fülben, illetve spontán is heves fájdalom lehet a fülben, rágáskor fokozódhat a fájdalom a fülben, rosszul hallhat az egyik vagy mindkét füllel, bűzös folyás jelentkezik a fülből, duzzanatot érez a fülében.

Betegség lefolyása: a beteg viszketésről, fülfájásról, füldugulásról, halláscsökkenésről panaszkodik, melyet általában megelőz valamilyen külső fizikai hatás, amihez  sokszor hozzájárul előzetesen természetes vagy mesterséges vízben való fürdőzés. Gyakran előfordul a hallójáratból bőséges váladékozás, mely rossz szagú  is lehet. Fontos elkülönítő diagnosztikai jel, hogyha a váladék eltávolításával a hallójáratot kitisztítjuk, akkor a beteg hallása azonnal megjavul, míg a középfülgyulladásnál nem.

Szövődmények: külső fül tályog, heveny gennyes középfülgyulladás.

Kezelése: A hallójárat gyulladás kezelése helyileg, a hallójáratba vezetett, gyógyszeres oldattal átitatott gézcsíkkal történik.

A hallójárat gyulladás sajnos általában lassan gyógyul, és meglehetősen kellemetlen fájdalommal járhat. A gyógyulás 1-2 hétig is eltarthat!

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!