Krónikus (idült) középfülgyulladás

A tartós középfülgyulladás, hónapok vagy akár évek óta fennálló, a dobhártya mögött elhelyezkedő üregrendszer gyulladásos állapota. Szintén két formája van, a krónikus savós és a krónikus gennyes középfülgyulladás.

Ebben az esetben is a savós típus jellemzően kisgyermekkorban fordul elő, aminek az oka a megnagyobbodott orrmandula.

A krónikus gennyes középfülgyulladás inkább felnőttkorra jellemző. A krónikus gennyes két altípusa ismert, ahol az egyik esetén egy nem megfelelően gyógyult középfülgyulladásból maradt vissza tartósan dobhártya perforáció, és így a dobüreg visszatérően vagy akár állandóan gyulladt állapotban van, emiatt folyik a fül.

A másik típusú krónikus középfülgyulladás esetén egy a dobhártyából befelé türemkedő hámzsák kezd el növekedni a dobüregben, ami hosszú távon komoly következményekkel jár.

Idült savós középfülgyulladás

Idült savós középfülgyulladás esetén az orrgaratot és a középfület összekötő fülkürt működése gátolttá válik. Az automatikus dobüregi nyomás kiegyenlítése nem működik megfelelően, ezért a dobüregben vákuum alakul ki. Leggyakrabban kisgyermekeknél következik be, abban az esetben, ha az orrmandula megnagyobbodik, és elzárja a fülkürt orrgarati bejáratát.

Amikor a teljes elzáródás bekövetkezik, a középfül üregrendszeréből a levegő teljesen felszívódik, és a helyét a savó foglalja el, a dobhártya pedig kifejezetten behúzódik.

A dobüregi savó és a behúzott dobhártya lerontja a hallást. Bedugul a beteg füle, és mivel sokszor egyáltalán nem fáj, gyermekek esetében csak a gyakori visszakérdezés, illetve a figyelem hiánya az első jel, ami savós középfülgyulladásra utal.

Pontos diagnózisát a beteg panaszai és a fül vizsgálat alapján lehet felállítani. Alaposan át kell tekinteni az orrgaratot a fülkürt elzáródásának okát keresve.

Idült gennyes középfülgyulladás

Az idült gennyes középfülgyulladásnak két altípusát különböztetjük meg:

  • az ún. mesotympanalis krónikus középfülgyulladást
  • és az úgynevezett cholesteatomás krónikus középfülgyulladást

Idült mesotympanalis középfülgyulladás

Általában úgy jön létre, hogy egy akut középfülgyulladás során kilyukadt dobhártya nem heged be magától és tartós dobhártya perforáció alakul ki. A lyukon keresztül a középfül ürege visszatérően vagy állandóan megfertőződik, emiatt a fül folyik. A betegek hallása a dobhártya perforáció miatt nem jó, folyamatosan romlik. Fájdalom ritkán van.

Idült cholesteatomás középfülgyulladás

A cholesteatoma típusú középfülgyulladás nem egy korábbi akut gennyes középfülgyulladás után jön létre. Kialakulásának pontos mechanizmusa, a mai napig nem igazán tisztázott.

A középfül üregébe elszarusodó laphám kerül, ez maga a cholesteatoma. Itt a vákuum a dobhártya bizonyos, jellemzően a felső kisebb, vékonyabb részét részeit elvékonyítja, és mintegy zsákszerűen beszippantja. Eleinte ez csak öblöt képez, később a zsák tovább nőhet. A zsákot bélelő laphám által termelt szaru nem tud a zsákból kiürülni, így az tovább növeli annak méretét. Befertőződhet, ami aktív gyulladást hozhat ezzel létre.

A krónikus középfülgyulladások jellemzője, hogy csak műtéttől várható végleges javulás.

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!