Akut (heveny) középfülgyulladás

Betegség leírása: A heveny középfülgyulladás a dobhártya mögötti terület fertőzéses állapota. Sokkal gyakrabban fordul elő gyermekkorban, mint idős korban. Okozhatja az orrmandula megnagyobbodása, valamint felső légúti fertőzés, és a szeles, változékony, hideg idő is.

Típusai: Savós és gennyes formát különböztetünk meg.

Heveny savós középfülgyulladás

A savós középfülgyulladás oka az orrgaratban keresendő. A dobüregi légnyomás kiegyenlítése az orrgaratból induló fülkürtön keresztül történik, és ha ez a mechanizmus nem működik megfelelően, akkor a középfül üregrendszere nem kap levegő utánpótlást, és az üregben vákuum keletkezik.

A dobüregben a levegő helyét savós váladék fogja elfoglalni. Gyakran 1-2 óra alatt is kialakul, erős fájdalommal, füldugulással jár.

Heveny gennyes középfülgyulladás

A gennyes középfülgyulladás nem mindig a rossz fülkürt működés miatt alakul ki, de a fertőzést kiváltó kórokozó itt is az orrgaratból származnak, és a fülkürtön át jutnak a középfülbe. Baktérium okozta fertőzés.

A betegség tünetei és lefolyása hasonló a savós középfülgyulladáshoz, de sokkal gyakrabban társul hozzá hőemelkedés vagy láz.

Kezelése: A megfelelő és korai szakszerű kezelése nagyon fontos. A gennyes középfülgyulladás gyógykezelése megegyezik a savós középfülgyulladás kezelésével.

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!