Szédülés (Vertigo)

Betegség leírása: Az egyensúlyzavar érzésének részleges elvesztése.

Oka: Az egyensúlyi szervrendszer betegsége vagy sérülés áll a háttérben.

Mivel kétoldali szerv, ha bármelyik részen probléma van, az hatással van az egész rendszer működésére.

Az egyensúlyzavar következménye a szédülés, szemmozgások zavara, mozgási bizonytalanság.

A szédülés az egyik leggyakoribb panasz a mindennapi gyakorlatban. A betegek „szédülésről”  panaszkodnak a legkülönfélébb betegségek miatt, így pl. fejfájás, gyomor- és bélrendszeri betegségek, vérszegénység, magas vérnyomás, látási zavarok, terhesség stb. esetén.

Legtöbbször csak team munkában deríthető ki, hogy mi okozza.

A fül-orr-gégészeti (vagyis labyrinthus ) eredetű szédülésre jellemző,hogy a tárgyakat inogni vagy valamely irányba forogni látja a beteg, vagy határozott irányú dőlést érez, mindig egy irányba húz a feje.

A leggyakoribb fülészeti ( labyrinthus ) eredetű szédülések:

a. Méniere betegség:
Rohamokban jelentkező szédülés, nagyothallás és fülzúgás, valamint ehhez még hányinger, hányás, és más vegetatív tünetek is csatlakoznak. A fültünetek féloldaliak. Eleinte a panaszmentes időszakban javulhat a hallás, megszűnhet a fülzúgás. Végül súlyos hallásveszteség, sőt süketség alakulhat ki.
Egy-egy roham néhány perctől több órán keresztül is eltarthat, majd lassan megkezdődik a reparatív folyamat és ezért lesz ismét jobb a hallás. Pszichés tényezők, konfliktushelyzetek, később a roham ismétlődésétől való félelem elősegítői lehetnek a Ménieres rohamok kialakulásának.

b. Mozgás-(tengeri) betegség:
Szokatlan irányú és mértékű mozgás vagy a szokatlan ingerek iránti fokozott érzékenység labyrintus eredetű szédülést idézhet elő, melyet pszichés, vizuális vagy szaglási ingerek fokozhatnak. Hajón, repülőgépen- túlérzékenység esetén autóban, autóbuszon, kivételesen vonaton vagy hintázás közben is jelentkezik.
Tünetei: sápadtság, izzadás, erős nyáladzás, hányinger, hányás, szédülés, súlyos esetben ájulás.

c. Keringési zavarok hatása a belső fül működésére: 
 Agyi érszűkület, agyvérzés-, trombózis-, embólia-, daganatok is okozhatnak szédüléses panaszokat azáltal, hogy a belső fül ereiben lelassul a keringés és az erekben összecsapzódnak a vörösvértestek,  így tovább rontják a keringést és ezáltal a labyrinth működését is.     Mindezek érinthetik a hallást, a vesztibularis rendszert vagy mindkettőt.

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!