Fülzúgás / fülcsengés (Tinnitus)

A „tinnitus” kifejezés, a „fülzúgásnak” vagy „fülcsengésnek” nevezett jelenség orvosi megfelelője. A zavaró hang lehet az egyik, vagy mindkét fülben, de gyakori, hogy a beteg a fejében, középen hallja a hangot.

A hang lehet magas, közepes vagy mély frekvenciájú, lehet egy, de nem ritkán kettő vagy több komponensből, hangból álló fülzúgás.

Lehet tovább a hang még folyamatos, lehet változó erősségű, hol eltűnő, hol erősödő. Bármelyik életkorban előfordul, különösen gyakori hangos zajbehatást követően.

Fajtái: egyoldali vagy kétoldali általában szubjektív, de lehet objektív (mások által is hallható) és hasonlítják sípoláshoz, sistergéshez, zúgáshoz, búgáshoz, tengermorajláshoz,vonatzakatoláshoz,doboláshoz,kattogáshoz.
Jelentkezhet időszakosan, de folyamatos is lehet.

Sokféle fülzúgás létezik, magas hangot, mélyebb susogó hangot, sípolót vagy lüktető hangot, pulzáló ritmusos hangot hallhatunk.

Az érintett személyek, a fülzúgástól pszichésen kimerülnek, rendkívül idegesítőnek találják a tüneteket.

A leggyakoribb változat, amikor csak teljes csöndben pl. este lefekvéskor
hallható és zavaró igazán.

Az egyéni érzékenység nagyon különböző. Akinek rosszabbul tolerálja a
füle a nagyobb zajokat pl. koncert, szórakozóhely után másnap zúg a füle, az jól teszi,ha kerüli az erős hanghatásokat.

A megelőzés nagyon fontos!!!

Oka: a valódi ok nem mindig deríthető ki és sajnos a terápia sem mindig jár sikerrel.

Fontos kiemelni, hogy maga a fülzúgás nem egy betegség, hanem egy betegség tünete.

Tünetei:

  1. Objektív:

Amikor a beteg fülzúgása akár más ember által is hallható, csak megfelelő erősítést követően. Ebben az esetben ténylegesen van egy, a zajt, fülzúgást kiváltó hangforrás a szervezetben.

Vaszkuláris eredetű fülzúgás vagy pulzus szinkron fülzúgás:

Oka érszűkületek. Elsősorban a nyaki és a gerincoszlop fő verőerei és a szívet érintő bizonyos betegségek esetén alakul ki. A kóros áramlás hangjai a fül felé vezetődhetnek. Normál esetben ez a pulzus nem hallható.

Szerzett eredetű fülzúgás

A szerzett, kóros összeköttetések legnagyobb részét bizonyos tumorok okozzák. Ebben az esetekben a beteg gyenge vagy ütő hangként írják le a fülzúgást. Ezzel egy időben gyakran halláscsökkenés is jelentkezik.

Artériás eredetű fülzúgás

Okai között a merev falú, nyaki fő verőér illetve annak szűkülete okozza.

Vénás eredetű fülzúgás

Vénás eredetű fülzúgás oka lehet magas vérnyomás. Valamint lehet más a koponyával és a vénával összefüggő jelenség

                   2. Subjektív:

Ebben az esetben a beteg olyan hangot észlel, amelynek nincs valós hangforrása. A fülcsengés, zúgás, stb. érzése a dobhártyától a hallókéregig terjed, mint abnormális jelenség keletkezik, és nem hallható más által.

Fülészeti okok

Hallójárat elzáródás - A hallójárat elzáródása fülzsírdugó vagy hámdugó, külső hallójárat gyulladás következtében kialakult fülzúgás.

Otitis media - középfülgyulladás - Az elhúzódó középfülgyulladástól fellépő fülzúgás.

Otosclerosis – A hallócsontok meszesedése.

Presbyacusis (időskori nagyothallás) - Főleg a magas hangok területén jelentkező, idegi hallásromlás. Az esetek majdnem a háromnegyedében a halláscsökkenéshez fülzúgás is társul.

Zajkárosodás - A hirtelen fellépő erős hanghatás, mint robbanás, dörejártalom, lövés hatására létrejövő akut zajártalomtól, illetve a tartósabb, éveken keresztül fennálló, tartós zajterhelésre kialakuló, mindkét fület érintő nagyothalláshoz vezető krónikus zajártalomtól. Mind a kettőhöz csatlakozhat fülzúgás.

Meniere-betegség - Majdnem mindig észlelhető fülzúgás.

Hirtelen halláscsökkenés - Leggyakrabban érelzáródás vagy vírusfertőzés áll a háttérben. A hirtelen hallásromláshoz gyakran társul fülzúgás, kezdete gyakran összekapcsolható a halláscsökkenés kezdetével.

Anyagcsere rendellenességek

  • Pajzsmirigy alul vagy felülműködése (hypothyreosis, hyperthyreosis)
  • Magas vérzsír szint (hyperlipidaemia)
  • Vitamin hiány

Kardiovaszkuláris betegségek - A szív- és érrendszeri betegségek számos esetben járnak együtt tinnitussal, mivel ronthatják a belsőfül keringését.

Hematológiai betegségek - A keringés a véráramlási, tulajdonságai változásaival okoznak fülzúgást. Ilyen panaszt okoz a vérszegénység vagy a vörösvérsejtek felszaporodása.

Neurológiai (idegrendszeri) eredet

  • Fejsérülések
  • Meningitis - Lezajlása után gyakran marad vissza fülzúgás.
  • Sclerosis multiplex - A tünetek között szerepelhet fülzúgás.

Gyógyszerhatás által kiváltott fülzúgások

Rágóizületi rendellenességei

Pszichiátriai okok

A fülzúgás hátterében pszichiátriai kórképek is állhatnak, depresszió, szorongás, …stb.

Vigyázzunk a belső fülben található hallásérzékelő szőrsejtjeinkre!!!
Védjük fülünket az extrém zajoktól!

Ne hallgassunk maximális hangerőn zenét úgy, hogy azt még a mellettünk állók is hallják!

Elég egy egyszeri extrém zaj és életre szóló maradandó zúgás alakulhat ki.

Kivizsgálásához hozzátartozik a belgyógyászati, ideggyógyászati, reumatológiai és szemészeti vizsgálat is. Ellenőrizni kell a vérnyomást, szükség van audiológiai ( hallás)-vizsgálatra, melynek során a fülzúgás erősségét és frekvenciáját is meghatározzák. (Ez a tinnitometria.) A nyaki gerinc rtg. a nyakcsigolyákról, a Carotis Doppler UH a nyaki erekről tájékoztat. Olykor belsőfül MR vizsgálatra is szükség lehet az igen ritka acusticus neurinoma kizárására.
Amennyiben keringési probléma áll a háttérben akkor jó hatású minden, ami fokozza a keringést, gyógyszer, gyógyhatású készítmény, mozgás, sport,jóga.

Forduljon orvoshoz, ha fülzúgást tapasztal. Sokan nem fordulnak szakemberhez, pedig a kiváltó okok között lehet akár súlyos keringési rendellenesség, vérnyomásprobléma.
Az Ön érdeke az időben történő kivizsgálás.

Keressen egyszerűbben - válasszon területet!