Mikor kell fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulnunk?

Feltétlenül forduljon fül-orr-gégész szakorvosainkhoz, ha

 • ha hirtelen fellépő (akut) fül –orr gégészeti betegsége van, pl. fülfájás, füldugulás, nátha, arcüreggyulladás, torokfájás, láz, hirtelen fellépő halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés,
 • vagy, ha tudja, hogy régóta fennálló (krónikus) fül –orr gégészeti problémája van, pl.:rekedtség, krónikus mandulagyulladás, elhúzódó középfülgyulladás, orrdugulás

TUDJON MEG TÖBBET A BETEGSÉGEKRŐL!

Mi történik a fül-orr-gégészeti vizsgálat során?

 • kikérdezni az előzményeket, korábbi betegségeket, azt hogy milyen vizsgálatok történtek, milyen gyógyszeres vagy egyéb terápia volt.
 • A páciens panaszainak, kórtörténetének felvétele után általános fül- orr- gégészeti vizsgálat történik. Ez az orr elülső és hátsó tükrözését, a szájüreg, garat, a hallójárat és dobhártya megtekintését, a gége indirekt vizsgálatát, a nyak betapintását jelenti. A pontosabb diagnózis felállításához szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra.
 • A diagnózis gyors és helyes felállítására rendelőnkben minden egy helyen adott. Ezt szolgálják a manuális vizsgálaton kívül a röntgen, mikroszkópos, ultrahangos és audiológiai vizsgálatok is.
 • A diagnózis felállítása után megbeszéljük a gyógyszeres és egyéb kezelést, a további teendőket, vizsgálatokat, kontroll szükségességét.

Fül-orr-gégészeti vizsgálatok

A fül vizsgálata

 • FültölcsérrelFültölcsérrel

  A fülkagyló és a mögöttes régió megtekintése után megfelelő méretű fültölcsérrel áttekintjük a külső hallójáratot és a dobhártyát. Amennyiben ezt akadályozza a fülzsír vagy egyéb pl. gyulladásos váladék akkor előbb ki kell tisztítani a hallójáratot. Ez történhet fülmosással, de szívóval is.

 • Mikroszkóppal vagy OtoszkóppalMikroszkóppal vagy Otoszkóppal

  Ha szabad szemmel nem egyértelmű a helyzet, akkor mikroszkóppal vagy otoszkóppal sokkal biztosabban ítélhető meg a status.

 • TympanometerrelTympanometerrel

  A dobüreg állapotának megítélését segíti a tympanometria mely a dobüregi nyomásviszonyokról ad felvilágosítást.

 • HallásvizsgálattalHallásvizsgálattal

  Audiométer készülékünkkel megállapítható, hogy a halláskárosodás vagy a halláscsökkenés milyen mértékű, illetve milyen eredetű és ennek megfelelően tudjuk kezelni páciensünket.

Az orr vizsgálata

 • OrrtükörrelOrrtükörrel

  A megfelelő méretű orrtükörrel megvizsgáljuk az orrüregeket, az orrsövényt, orrkagylókat, ezek elváltozásait és a nyálkahártya eltéréseit. Szükség esetén a váladékot leszívjuk vagy tenyésztés céljából mintát veszünk.

 • Endoszkóppal vagy fiberoszkóppalEndoszkóppal vagy fiberoszkóppal

  A pontosabb diagnózishoz szükség lehet endoszkópos vizsgálatra, ez végezhető merev vagy flexibilis eszközzel érzéstelenítés után. Így jól láthatóvá tehető az orrgarati régió, a fülkürt szájadéka és az orrmandula.

Az orrmelléküregek vizsgálata

 • MyRay digitalis röntgen készülékkelMyRay digitalis röntgen készülékkel

  Orrmelléküregi panaszok esetében röntgen vizsgálatot végzünk, melynek segítségével pontosan meg tudjuk állapítani az arc- és homloküreg gyulladásait.

A garat vizsgálata

 • NyelvlapoccalNyelvlapoccal

  A szájüreg áttekintése, nyelv, nyelvalatti régió,torokképletek, torokmandulák vizsgálata nyelvlapoccal történik. Az orrmandulát kis tükörrel tekinthetjük meg. Amennyiben a mandulákból vagy azok maradványaiból (residuum) váladék exprimálható, illetve gócbetegségre van gyanú, akkor a mandulákból tenyésztésre mindenképpen váladékot veszünk.

A gége vizsgálata

 • GégetükörrelGégetükörrel

  Vizsgálata egy kör alakú, megmelegített nyeles tükörrel történik úgy, hogy a szájpadlás hátsó részéhez támasztjuk miközben a nyelvet egy gézlappal fogva óvatosan előrehúzzuk. Mindeközben a betegnek szájon át kell levegőt venni. Így áttekinthető az garat alsó része, a nyelvgyök, a gégefedő, a hangszalagok és a légcső bevezető szakasza.

  Előfordul, hogy a túl erős garatreflex nehezíti a vizsgálatot, ilyenkor Lidocain sprayvel lehet érzésteleníteni, ami betegnek és orvosnak is megkönnyíti a vizsgálatot.

A nyak vizsgálata

 • TapintássalTapintással

  Legvégül a nyak áttapintása történik a regionális nyirokcsomók, a nyálmirigyek és pajzsmirigy megítélése céljából.

Fontos tudnivalók

Hozza magával a TAJ kártyáját, mert a receptíráshoz szükséges!

CSAK KÉSZPÉNZES FIZETÉSI MÓDRA VAN LEHETŐSÉG! Megértésüket köszönjük!

Telefonos vagy online tanácsadással idő hiányában nem foglalkozunk !